Placuszki z kapusty kiszonej z boczkiem

placuszki z kapusty kiszonej z boczkiem

Placuszki z kapusty kiszonej z boczkiem

Placuszki z kiszonej kapusty z boczkiem i pieczarkami

Mój mąż ubóstwia wiejskie kieszonki (klik), ja zresztą też je lubię ale niestety do ekspresowych dań to one nie należą. Smażenie naleśników, smażenie farszu, zawijanie, panierowanie i jeszcze raz smażenie…czasem na samą myśl mi się odniechciewa…. Dlatego, kiedy gdzieś w internecie mignął mi przepis na placuszki z kapusty,od razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki bardzo smaczne, mimo niewielkiego nakładu pracy.

Składniki na ok 12 sztuk:
400 g kapusty kiszonej
200 g pieczarek
200 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
3/4 szklanki mąki
szczypiorek
1 szklanka mleka
sól, pieprz
olej

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Zostaw Odpowiedź

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.