Tajski colesław z suszoną żurawiną
Składniki:
– 1/2 główki średniej białej kapusty
– 1/2 główki średniej czerwonej kapusty
– garść suszonych owoców żurawiny
– 1 średnia marchewka
– szczypiorek lub zielona cebulka
– sól i czarny pieprz do smaku
– 2 łyżki majonezu (u mnie Winiary)
– 2 łyżeczki musztardy
– 1 łyżka octu jabłkowego
Przygotowanie:
1. Szatkujemy drobno kapustę posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by trochę puściła sok.
2. Marchew ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy.
3. Przygotowujemy sos: majonez, ocet, musztardę mieszamy z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
4. Marchew, szczypiorek, żurawinę i przygotowany sos mieszamy z poszatkowaną kapustą.
5. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze osrobiną soli.
Smacznego!