Gryczana Szarlotka
SKŁADNIKI:
– Jabłka 8 średnich sztuk
– Mąka gryczana 160g
– Mąka ziemniaczana 80g
– masło klarowane 60g
– odżywka białkowa 50g
– 3 jajka
– ksylitol 40 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– szczypta soli i cynamonu
– orzechy włoskie – 2 garści
Jabłka obrać i pokroić w kawałki następnie dajemy na patelnie i dusimy z odrobiną wody z cynamonem.
Obie mąki wymieszać w misce i dodać 20 g ksylitolu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Odżwykę białkową wymieszać z wodą tak by powstała konysytencja kisielu.
Rozpuścić masło klarowane.
Do suchych składników dodać żółtka i rozpuszczone masło, wyrobić ręką. Konsystencja ciasta ma być sypka (ciasto ma się kruszyć)
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno i boki ciastem (1/3 ciasta zostawić do posypania na wierzch).
Nałożyć jabłka, na to odżywkę białkową, białka ubić z odrobiną soli i 20 g ksylitolu, wyłożyć na warstwę odżywki białkowej.
Orzechy posiekać i posypać warstwę białek i na to pokruszyć resztę ciasta.
Piec 50 min w 175 stopniach.