Zapiekane naleśniki na ostro

Zapiekane naleśniki na ostro

Zapiekane naleśniki na ostro

Kiedy myślimy o naleśnikach od razu przychodzą nam do głowy najróżniejsze w wydaniu na słodko- z dżemem, czekoladą, owocami. Te łatwe w przygotowaniu placki można wykorzystać także do potraw „na słono”. Ich łatwość wykonania oraz wyśmienity smak sprawią, że chętnie będziecie powtarzali to danie.

Składniki:

  • Naleśniki:
    • Mąka pszenna
    • Mleko
    • Jajka
    • Sól
    • Olej
  • Farsz:
    • Mięso mielone (np. wołowe, wieprzowe lub mieszane)
    • Cebula
    • Czosnek
    • Papryka czerwona
    • Puszka pomidorów krojonych
    • Przyprawy: papryka słodka i ostra, oregano, bazylia, sól, pieprz
  • Dodatki:
    • Starty ser żółty
    • Śmietana
    • Zielenina (np. kolendra, pietruszka) do posypania

Przygotowanie:

  1. Naleśniki: Przygotuj ciasto na naleśniki według swojego ulubionego przepisu i usmaż naleśniki.
  2. Farsz:
    • Na rozgrzanej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
    • Dodaj mięso mielone i smaż do momentu, aż zmieni kolor.
    • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, puszkę pomidorów i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  3. Zapiekanie:
    • Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż naleśnik. Posmaruj go porcją farszu. Powtarzaj warstwy, kończąc naleśnikiem.
    • Zalej całość śmietaną i posyp obficie startym serem żółtym.
    • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
  4. Podanie:
    • Przed podaniem posyp świeżą zieleniną.

Wariacje:

  • Farsz: Zamiast mięsa mielonego możesz użyć kurczaka, indyka lub warzyw.
  • Przyprawy: Dopraw farsz według własnych preferencji. Możesz dodać chili, kumin czy inne ostre przyprawy.
  • Dodatki: Do farszu możesz dodać kukurydzę, fasolę lub inne warzywa.
  • Ser: Zamiast sera żółtego możesz użyć innych rodzajów sera, np. feta, mozzarella.

Podsumowanie:

Ta zapiekanka z naleśników na ostro to doskonałe danie na obiad lub kolację. Jest sycąca, aromatyczna i bardzo smaczna. Możesz ją przygotować z dowolnymi składnikami, które masz w lodówce, dzięki czemu za każdym razem będzie smakować inaczej.

Smacznego!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.