Makaron rurki w sosie serowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami
Jak dobrze mieć zapasy z lata zamknięte w słoikach pochowane gdzieś w szafkach. Wy też tak macie? Sięgam do szafki, a tam ostatnie pomidorki w zalewie, i już wiem co na obiad = ) i to gotowe w zaledwie 20 min.
Składniki (na 2 os.)
- makaron rurki (około pół opakowania),
- mały słoiczek suszonych pomidorków w oleju,
- pół opakowania szpinaku mrożonego, w lecie jak najbardziej świeży,
- 1 średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- ser pecorino lub parmezan, około pół filiżanki,
- sól, pieprz,
Cebulkę pokroić w kostkę, rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju z pomidorków. Podsmażyć cebulkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekane pomidorki. Dodać szpinak, dusić do połączenia smaków. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, zetrzeć ser. Ugotowany makaron wrzucić do sosu i dobrze wymieszać. Podawać z wytrawnym winem.
Smacznego