Zapiekanka w Chlebie
Witajcie 😉
Na pewno nie tylko nam nieraz się zdarza kupić chleb i nie zdążyć go zjeść dopóki jest świeży, tym bardziej że sklepowy chleb tak szybko traci swoją świeżość. Wyrzucić grzechem by było, a i suszyć już nie ma sensu, zapasy sucharków są spore. Ale, jak to mówią, potrzeba matką wynalazków, tak też było i tym razem – nieświeży chleb stał się bazowym składnikiem do przyrządzenia pysznej kolacji 🙂
Zapraszamy na…
Zapiekanka w Chlebie
Wystarczy bochenek, najlepiej okrągłego, chleba i… wszystko to, co mamy zazwyczaj ” pod ręką ” 🙂
Taki zapiekany chleb można przyrządzać z różnorodnym ” nadzieniem “, u nas dziś rządzi kiełbaska, marchewka i jajka – w wyniku eksperymentu powstało piękne, i równie smaczne, rustykalne danie 🙂
Odświeżony chleb ma chrupiącą skórkę i jest miękki w środku, taka swoista ” a la pizza ” 😉
Składniki dla 5 osób:
1 szt. bochenek chleba średniej wielkości
300 g kiełbasy wiejskiej
100 g małej marchewki
6 szt. jajek
3 łyż. pasty pomidorowej
6 łyż. śmietany
2 łyż. masła
1 łyż. margaryny
1 łyż. oleju
1 szt. duża cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z nieświeżego, lekko czerstwego chleba odkroić górę, wybrać ze środka miękisz, by powstała ” miseczka “.
Marchewkę oczyścić, jeśli uda się kupić małą, młodą marchewkę, zostawić w całości, jeśli używacie większych okazów, pokroić ją w słupki.
Oczyścić cebulę i pokroić ją w kostkę lub piórka.
Na patelni rozgrzać masło i margarynę, wyłożyć marchewkę, dusić ok. 10 min., aż lekko zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Pod koniec dodać cebulkę i zazłocić ją lekko.
Kiełbasę pokroić w plasterki, wyłożyć na rozgrzany na patelni olej, smażyć ok. 8 – 10 min., aż będzie lekko chrupiąca.
Śmietanę wymieszać z pastą pomidorowa, dodać sól i pieprz do smaku.
Chleb wyłożyć na wyścieloną papierem pergaminowym formę do zapiekania, skropić go, zewnątrz i wewnątrz, przegotowaną, schłodzoną wodą, by nie był mokry, ale wystarczająco wilgotny, wnętrze chleba posmarować przygotowanym ze śmietany i pasty sosem.
Do podpieczonej kiełbaski włożyć marchewkę z cebulą, wymieszać delikatnie, wyłożyć wszystko do chleba, na samą górę wbić jajka, uważając, by żółtka nie popękały i jajka nie wylały się z chleba, oprószyć je solą i wstawić do rozgrzanego na 160 C piekarnika, piec bez termoobiegu przez 15 – 20 min., czas zależy od piekarnika, gdy jajka uzyskają pożądany przez Was stopień gotowości, wyjąć, my raz zostawiamy półpłynne żółtka, a czasem zapiekamy ” na twardo ” 🙂
Kroimy chleb na porcje i podajemy – zajadamy z ketchupem lub innymi sosami, jak również i bez 🙂
Smacznego!!!
A Wy macie swój sposób na nieświeży chleb?
Może też robicie tego typu ” zapiekanki “?
Miłego wieczoru 🙂