Sos winegret

Sos winegret

Sos winegret

Sos winegret to podstawowy zimny sos do wszystkich surówek i sałatek, pochodzi z kuchni francuskiej. Niezastąpiony szczególnie teraz latem przy ogromnej podaży świeżych warzyw i owoców.
Sos jest bajecznie łatwy do przygotowania, dlatego nie ma potrzeby kupowania gotowców z niechcianymi dodatkami.
Najważniejsza jest proporcja oleju/oliwy do octu, czyli na 3 łyżki oleju 1 łyżka octu. Proporcje można dowolnie zwiększać, a nadmiar sosu mieć zawsze pod ręką i przechowywać go w lodówce.

Smak winegretu zależy od jakości użytych składników. Dzisiejszy sos przygotowałam na lnianym oleju z dodatkiem octu jabłkowego, takie polskie wydanie.
Smak sosu można zaostrzyć dodatkiem musztardy lub czosnku.
Mój ulubiony smak to winegret słodko-kwaśny z dodatkiem miodu.
I taki przepis podaję, spróbuj może i Tobie posmakuje!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.