Cappuccino – ciasto

Cappuccino - ciasto

Cappuccino – ciasto

To jest drugie wydanie mojego ciasta cappuccino. Pierwsze jest dość popularne na moim blogu przepis.
Pojawiły się jednak pytania od czytelników czy zamiast żółtek można dodać coś innego, zamienić innym składnikiem. Spróbowałam zrobić to ciasto bez żółtek. Udało się! Trzyma się świetnie i jest tak samo smaczne a nawet lżejsze w jedzeniu.

Składniki:
* 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
* 1 masło
* 300 g serka homogenizowanego waniliowego
* 1 szklanka cukru
* 10-12 łyżek kawy cappuccino (suchej w proszku)
* 100 ml śmietanki 30%
* biszkopty ok. 25 dkg

Na polewę:
* 1 czekolada
* 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
* 1 łyżka masła

Dodatkowo:
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1/2 szklanki wrzątku

Blaszka 21×24 cm

Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.

Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.

Polałam polewą.

Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
Moje stało całą noc.

Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.