Rollsy francuskie z szynką i serem
– No ładnie… Wyglądają tak, jakbyś spędziła cały dzień w kuchni, a tu proszę, 10 min. i mamy kolację..
Tak podsumował ten wypiek mój brat – nic dodać, nic ująć 🙂 !
Czas przygotowania: 5-10 min. Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: cała blacha ( taka do pieczenia ciasteczek)
Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• kilka plasterków szynki
• starty ser
• roztrzepane jajko do posmarowania
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (pergaminem).
Ciasto francuskie rozłożyć równo na stolnicy, ułożyć na nim szynkę i posypać drobno startym serem.
Ciągnąc od krótszego brzegu zawinąć w ciasny rulon. Pociąć na plasterki o grubości ok. 2 cm.
Rollsy ułożyć na blasze, posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia (ok. 15-20 min.).