Ciasto Pianka na kruchym spodzie
Jak za ciastami bezowymi nie przepadam, tak to na prawdę bardzo lubię :-)) Jest dla mnie akurat, nie za słodkie, nie za mdłe. Inne (jak to określam..) sam cukier. Nie lubię też sławnych pianek, ale ta, zbita mocno beza, rozpływająca się w ustach. Robiona już w wielu wersjach. Czekoladowych, cynamonowych, piernikowych. Jest prosta, a smak zadowalający. Kruche ciasto pasuje tutaj idealnie, taka kropka nad i 🙂 Polecam.
Składniki:
kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
7 żółtek
300 g masła (zimnego!)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
10 białek
1 szklanka cukru
niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 – 3/4 szklanki oleju
+ polewa czekoladowa ( ja roztopiłam w kąpieli wodnej 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady z łyżką masła)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać na 175ºC (góra-dól, bez termoobiegu). Blachę 37 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zająć się ciastem.
Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść (lub wyrobić w malakserze), od razu przełożyć do formy i piec 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Przygotować piankę. Białka ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty na średnie i łyżka po łyżce dodawać cukier. Musi być dobrze wymieszane. Następnie mąkę (także łyżka po łyżce) i na koniec stopniowo wlewać olej.
Piankę przełożyć na upieczony spód i od razu piec 40 minut w 160-170ºC.
Po upieczeniu jeszcze około 1h zostawić ciasto w piekarniku, a potem wyjąć i ostudzić.
Na koniec udekorować i podawać :-))