Chlebek ziołowy
Bardzo efektowny, ciekawy i przede wszystkim smaczny chlebek. Idealny na jakąś imprezę, spotkanie ze znajomymi. U nas zrobił wrażenie 😉 Polecam!
Potrzebujemy:
masło ziołowe:
– liście z 6 – 7 gałązek natki pietruszki,
– liście z 6 – 7 gałązek bazylii,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 średnia cebula,
– 120g miękkiego masła,
– 1 łyżeczka soli,
ciasto:
– 600g mąki pszennej,
– 300g letniej wody,
– 40g świeżych drożdży,
– 0,5 łyżeczki cukru,
– 2 łyżeczki soli,
– 50g oleju.
Masło ziołowe: do naczynia miksującego wrzucić liście natki pietruszki i bazylii, dodać czosnek i cebulę. Rozdrobnić 8sek/obr.5. Dodać masło i sól i wymieszać 25sek./obr. 6. Przełożyć do miseczki, a naczynie umyć i osuszyć.
Ciasto: do naczynia miksującego wlać wodę, drożdże, mąkę, cukier, sól i olej. Wyrobić ciast 2min./interwał.
Stolnicę oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować (ok.40x40cm). Ciasto posmarować masłem ziołowym, pociąć na wstążki o szer ok.5cm i każdą wstążkę rozciąć przynajmniej na pół. Formę do pieczenia (najlepiej nie przeciekającą o śr ok 24cm) natłuścić masłem. Każdą wstążkę z ciasta zwinąć w harmonijkę i układać w formie – nie musi być ciasno, bo ciasto urośnie.
Nagrzać piekarnik do 200st, grzanie góra/dół. Wstawić chlebek i piec ok.25min – sprawdzić patyczkiem czy jest dopieczone – u mnie nie było, więc włożyłam jeszcze na 15min, grzanie tylko dolne. Można podawać na ciepło. Ja podałam również z sosem czosnkowym.