Frużelina wiśniowa
Frużelina z mrożonych wiśni jest błyskawiczna do przygotowania. Używacie mrożonek? Uwielbiam mrożone wiśnie chociażby dlatego, że nie trzeba ich drylować.
W sezonie można użyć oczywiście świeżych owoców.
Frużelina wiśniowa to świetny dodatek do deserów, lodów, naleśników, śniadaniowej owsianki, gofrów i do przekładania tortów.
Składniki:
1 op. mrożonych wiśni (450 g)
2 łyżki ksylitolu/cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka mączki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
mrożone wiśnie rozmrozić. Wsypać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Zagotować
1/4 szklanki zimnej wody wymieszać z mączką ziemniaczaną dodać do wiśni i zagotować. Gotowe!
gdyby frużelina była za gęsta, a powinna mieć konsystencję kisielu dolać trochę wody i ponownie zagotować