Ciasto owocowy Gaj
Ciasto na biszkopcie z masą na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre.
Forma 24 cm x 24 cm
Składniki na biszkopt:
· 6 jajek
· ¾ szklanki cukru
· 5 łyżek mąki pszennej
· 5 łyżek mąki ziemniaczanej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki kakao
Składniki na poncz:
· 1 kieliszek wódki
· Olejek cytrynowy
· Szczypta cukru
· Trochę soku z cytryny
Składniki na masę:
· 2 galaretki cytrynowe
· 2 duże jogurty naturalne
· 2 śnieżki na mleko
Składniki na polewę:
· ½ kostki margaryny
· 3 łyżki cukru
· 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
· Kiwi
· 10 dag winogrona
· Mandarynka
· 2 banany
· ½ czekolady białej
· 100 g herbatników kakaowych
· Trochę mleka
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtego i miksujemy, dodając stopniowo cukier.
2. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.
3. Mąki oraz kakao mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy mieszając łyżką z masą jajeczną.
4. Masę biszkoptową wylewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 °C.
5. W tym czasie, co piecze się nam biszkopt robimy poncz: wszystkie składniki łączymy ze sobą i po upieczeniu ciasta, skrapiamy.
6. Galaretki rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i studzimy.
7. Jogurty miksujemy ze śnieżkami i ostudzoną galaretką.
8. Połowę masy wylewamy na biszkopt i układamy dowolnie pokrojone owoce i zalewamy pozostałą masą.
9. Na masie układamy namoczone w mleku herbatniki.
10. Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy, 2 minutki gotując, następnie studzimy i polewamy polewą ciastka.
11. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta.
12. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
13. Ciasto gotowe.
14. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na pyszne ciasta:
Ciasto Sztuczka Macochy – pyszne ciasto z kremem mascarpone
Ciasto Kuszący Junaczek – biszkopt z czekoladą i słonecznikiem w karmelu
Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino
Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem
Ciasto Finezyjny Adwokat – efektowny biszkopt kremem z ajerkoniakiem