Pizzerinki

Pizzerinki

Pizzerinki

Składniki:
250 g mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie suchych drożdży
75 g ugotowanej kaszy gryczanej

dodatki:
1 kulka mozzarelli light
pomidorki koktajlowe
1 cebula
250 g pieczarek
ketchup
słodka papryka, zioła prowansalskie, pieprz, jarzynka

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, wbić jajko, wlać mleko i zagnieść ciasto. Na koniec połączyć z kaszą. Ciasto jest dosyć luźne, ja wyrobiłam je w robocie. Odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę i pieczarki podsmażyć bez tłuszczu do odparowania nadmiaru płynu, doprawić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić na 12 kwadratów. Przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Każdy kwadrat posmarować ketchupem, nałożyć po łyżce podsmażonych pieczarek, pokrojonego pomidorka i trochę startej mozzarelli. Wierzch posypać papryką i ziołami. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Smacznego 🙂

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.