Melemen
Bardzo popularna potrawa serwowana zarówno na śniadania jak i kolacje. Mistrzem melemen u naszym domu jest mój mąż, tak, tak MĄŻ, ale dzisiaj z racji tego, że nie było go w domu ja przygotowałam swoją wersje 🙂
Składniki:
zielona papryka sivri (ostra)
pomidory bez skórki
cebula
jajko
sól
pieprz
kmin rzymski (opcjonalnie)
tłuszcz
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę a następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki i paprykę pokrojoną w krążki. Podduszamy na wolnym ogniu pod przykryciem aż pomidorki puszczą sok i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (czasami dodaję również kmin rzymski).
Wbijamy jako i znów pod przykryciem dusimy kilka minut żeby jajko się ścięło.
Podajemy na gorąco z pieczywem i innymi typowymi dodatkami śniadaniowymi. U nas w domu do melemen obowiązkowo jako dodatek musi być biały ser turecki.