Rolada biszkoptowa z kremem chałwowym
Zapraszam na świąteczną roladę biszkoptową z kremem chałwowym. Delikatny, puszysty biszkopt z obłędnie pysznym kremem chałwowym posmakuje wszystkim, którzy uwielbiają chałwę.
Rolada jest bardzo prosta do przygotowania, krem również, zatem zachęcam do przygotowania.
Dodatek malin przełamuje słodycz kremu i cudownie równoważy smaki.
Rolada pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na ciasto:
4 jajka L
90 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
30 g mączki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
150 g chałwy waniliowej/mlecznej
150 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka likieru amaretto – opcjonalnie
Dodatkowo:
2-3 garstki malin (u mnie mrożone)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 180’C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
ocieplone jajka ubić na białą, puszystą masę, aż potroją objętość. W międzyczasie odważyć obie mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jeśli używasz lekkiej mąki pszennej tortowej pomiń dodatek proszku do pieczenia. Do masy jajecznej dodać w 3 porcjach mąkę delikatnie mieszając szpatułką. Wyłożyć masę na blachę i równomiernie rozprowadzić
piec 15 minut w 180’C
gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę delikatnie posypaną cukrem pudrem, następnie zdjąć papier. Zwinąć roladę razem ze ściereczką i odstawić do ostudzenia
pokruszoną chałwę razem z serkiem mascarpone rozbić przy pomocy blendera (żyrafy) na gładką masę. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i miksując dodawać porcjami zmiksowaną chałwę. Na koniec wmieszać 1 łyżkę alkoholu
wystudzoną roladę rozwinąć i posmarować przygotowanym kremem. Na kremie rozsypać maliny. Ponownie zwinąć
przed podaniem schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem