Smoothie z pieczonego batata na wzmocnienie odporności
Smoothie z pieczonych batatów to koktajl bogaty w witaminę A. W okresie koronawirusa jedz produkty z tą witaminą, ponieważ jej niedobór zaburza funkcje układu odpornościowego. W konsekwencji wywołuje zwiększoną zachorowalność na choroby zakaźne, w tym przeziębienie.
Batat jest najbardziej zasobny w witaminę A ze wszystkich znanych warzyw i owoców, ma jej znacznie więcej niż marchew, czy dynia.
Koktajl z dodatkiem pieczonych batatów jest pyszny i ma cudownie aksamitną konsystencję.
Warto upiec więcej batata, bo spokojnie można go przechowywać w lodówce przez kilka dni i sukcesywnie zużywać do koktajlu.
Polecam wypróbować przepis!
Składniki:
1 mały upieczony batat
200 ml maślanki/wody/kefiru
1 banan
1 jabłko
1 pomarańcza
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka oleju kokosowego/lnianego
Przygotowanie:
batat obrać, pokroić w 1-1,5 cm plastry. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 200’C
owoce obrać, rozdrobnić
do kielicha blendera wlać maślankę, dodać pozostałe składniki i zblendować do pożądanej konsystencji
wypić zaraz po przygotowaniu