Zapiekany ryż z jabłkami
Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem na mleku to przepis na letnie śniadanie lub kolację. Do tak przygotowanego dania warto dodać po trochu rodzynek, posiekanej mięty albo płatków migdałowych. Z tego przepisu możecie też przegotować klasyczny ryż z jabłkami bez zapiekania, pomijając jajko. Gotowy ryż podajcie na przykład z dużym kleksem bitej albo kwaśnej śmietany, pod chmurką cynamonu.
Składniki:
100 g ryżu, ugotowanego
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru z wanilią
3 duże jabłka
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
W rondelku zagotować mleko z cukrem z wanilią, dodać ryż i gotować około 5 minut, aż większość mleka odparuje.
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, wymieszać z sokiem z cytryny. Na patelni zagotować miód z cynamonem, dodać jabłka i smażyć do miękkości.
Wystudzony ryż wymieszać z rozkłóconym jajkiem, przekładać do kokilek (5- 6), dodać po porcji prażonych jabłek i zapiekać około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!