Rolada biszkoptowa z jabłkami
Składniki na biszkopt:
5 jajek
90 g cukru
10 g cukru wanilinowy
85 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
2 g proszku do pieczenia
3 g cynamonu
Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia, wszystko razem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pianę białkowo- cukrową połączyć z żółtkami i mąkami wymieszanymi z proszkiem, mąkę dodawać partiami i delikatnie wymieszać łopatką.
Około 1/5 ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z cynamonem, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić równomierne wzory, na papierze wyłożonym na dużej blaszy. Wzorki zapiekać 4-5 minut w temperaturze 150-160 stopni. Na podpieczone wzorki wyłożyć pozostałe ciasto jasne i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 150-160 stopni aż do bardzo delikatnego zarumienienia (ok 10 minut). Upieczony biszkopt wystudzić.
Nadzienie
kilogram jabłek
50 -100 g cukru (w zależności od kwasowości jabłek)
budyń wanilinowy
sok jabłkowy 100 ml (jeżeli jabłka nie puszczą dużo soku, można dodać jeszcze trochę soku)
Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudnych jabłek, następnie pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Jabłka przesmażyć z cukrem, a budyń rozpuścić w soku jabłkowym, połączyć jabłka z zawiesiną i gotować ok 2 minuty mieszając.
Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt. Przy pomocy papieru zwijać roladę tak , aby wzór z ciemnego ciasta wył wyraźnie widoczny. Gotową roladę schłodzić.