Mus czekoladowy
Przepyszny mus czekoladowy w sam raz na dzisiejszy walentynkowy wieczór. Nie mogłam się zdecydować, którą czekoladę wybrać: białą czy gorzką, zatem wykorzystałam obie – deser dzięki temu zyskał ciekawszy wygląd. 😉 Mus nie jest przesłodzony, nie dodawałam już dodatkowej porcji cukru prócz tej zawartej w czekoladzie. Deser wart jest grzechu i od czasu do czasu warto sobie taki zaserwować. Na zdjęciach tego nie widać, ale pomiędzy warstwami wsypałam kawałki pokruszonych ciasteczek “Jeżyki”. Mniam!
{2 porcje}
Składniki
250 ml (1 szkl.) śmietanki kremówki 30%
50 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
opcjonalnie
łyżeczka rumu
ciasteczka “Jeżyki”, pokruszone
owoce granatu do dekoracji
w sezonie: maliny, borówka amerykańska
Przygotowanie
W kąpieli wodnej rozpuścic w oddzielnych naczyniach czekoladę białą i gorzką. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Kremówkę ubić, podzielić na dwie części. Do jedne porcji śmietany dodać białą rozpuszczoną czekoladą (opcjonalnie rum) a do drugiej gorzką. Wymieszać.
Nakładać naprzemiennie masę jasną i ciemną do pucharków. Można dodać owoce granatu, startą czekoladę.
Deser wstawić do lodówki na 1-2 h.