Pstrąg pieczony w maśle

Pstrąg pieczony w maśle

Pstrąg pieczony w maśle

Ryby są takie zdrowe i takie drogie. Dobra ryba kosztuje tyle co dobre mięso, lecz łatwiej i ekonomiczniej kupić mięso niż rybę.
Kiedy czytałam “Moje życie we Francji” Julii Child, zachwycałam się opisem Marsylii. Ciepły klimat, uliczny gwar, miasto portowe tętniące życiem i możliwość zasmakowania najlepszej zupy rybnej w całej Francji. Bo nikt nie potrafi jej tak przygotować jak Marsylczycy. Cóż trzeba będzie się kiedyś przekonać…

Składniki:
dwie tusze wypatroszonego pstrąga
pukiel koperku i natki pietruszki
sól i pieprz
dwie czubate łyżki masła
sok z cytryny

Przygotowanie:
Pstrąga umyć i osuszyć. Jego wnętrze lekko natrzeć solą i pieprzem. Umieścić małą łyżeczkę masła. Ułożyć pukiel koperku i natki.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć pstrąga i położyć na nim łyżeczkę masła. Zapiekać ok. 20 min.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.