Pstrąg pieczony w maśle
Ryby są takie zdrowe i takie drogie. Dobra ryba kosztuje tyle co dobre mięso, lecz łatwiej i ekonomiczniej kupić mięso niż rybę.
Kiedy czytałam “Moje życie we Francji” Julii Child, zachwycałam się opisem Marsylii. Ciepły klimat, uliczny gwar, miasto portowe tętniące życiem i możliwość zasmakowania najlepszej zupy rybnej w całej Francji. Bo nikt nie potrafi jej tak przygotować jak Marsylczycy. Cóż trzeba będzie się kiedyś przekonać…
Składniki:
dwie tusze wypatroszonego pstrąga
pukiel koperku i natki pietruszki
sól i pieprz
dwie czubate łyżki masła
sok z cytryny
Przygotowanie:
Pstrąga umyć i osuszyć. Jego wnętrze lekko natrzeć solą i pieprzem. Umieścić małą łyżeczkę masła. Ułożyć pukiel koperku i natki.
Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Ułożyć pstrąga i położyć na nim łyżeczkę masła. Zapiekać ok. 20 min.