Malinowy curd
Malinowy curd (krem) tym razem w letnim wydaniu z malinami. Curd to krem przygotowany na bazie jajek, masła i cukru o konsystencji gęstego budyniu.
Klasyk to lemon curd z dodatkiem soku z cytryny, ale możesz stworzyć wiele innych wariacji, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Krem ma wiele różnorodnych zastosowań. To świetna baza do stworzenia wielu pysznych deserów, kremów do ciast i tortów, stosować jako nałożenie do gofrów i naleśników lub do wyjadać prosto ze słoiczków.
Składniki:
240 g mrożonych lub świeżych malin
30 g cukru/ksylitolu
2 jajka lub 1 jajko+1 żółtko
60 g masła
Przygotowanie:
w rondelku umieścić maliny i cukier, powoli rozmrozić, następnie podgrzewać jeszcze kilka minut, by się rozpadły. Przetrzeć przez sito, ostudzić
do przestudzonego musu malinowego (120-150 g) dodać rozbełtane jajka, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Dodałam całe jajka, bo nie lubię resztek w kuchni, choć przepisy sugerują inaczej
ustawić miskę na rondelku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać tafli wodnej) i mieszać przy pomocy trzepaczki balonowej lub na małych obrotach miksera około 10-15 minut, aż masa zgęstnieje
jeśli ukażą się grudki, przetrzyj krem przez sitko
curd przełóż do słoiczka z nakrętką i przechowuj w lodówce do 1 tygodnia