Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką

Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką

Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką

Młode ziemniaczki faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa.

Składniki:
• 9 dużych ziemniaków młodych
• Cebula
• 1/3 główki kapusty młodej
• 5 dag boczku wędzonego
• 10 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz
• Przyprawa do ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i robimy w nich głęboki rowek.
2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy sola oraz przyprawa do ziemniaków.
3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
4. W tym czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i prużymy 20 minut.
6. Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą.
7. Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
9. Ziemniaczki gotowe.
10. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.