Pieczone ziemniaczki z młoda kapustką
Młode ziemniaczki faszerowane młodą kapustką z boczkiem to znakomity dodatek do mięsa.
Składniki:
• 9 dużych ziemniaków młodych
• Cebula
• 1/3 główki kapusty młodej
• 5 dag boczku wędzonego
• 10 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz
• Przyprawa do ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy i robimy w nich głęboki rowek.
2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy sola oraz przyprawa do ziemniaków.
3. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180°C.
4. W tym czasie, co pieką się nam ziemniaki robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz boczek, doprawiamy solą oraz pieprzem i prużymy 20 minut.
6. Masło rozpuszczamy, zagęszczamy mąką pszenną i łączymy z kapustą.
7. Farsz nakładamy w środek ziemniaków i posypujemy wierzch startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
9. Ziemniaczki gotowe.
10. Smacznego.