Nietypowe paszteciki do barszczu
Bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, znakomite jako dodatek do barszczu albo jako przekąska, idealna na różne imprezy.
Składniki:
• 7 bułek kajzerek
• ½ kg łopatki wieprzowej
• Cebula
• 20 dag pieczarek
• 1 łyżka Vegety
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• Pieprz
• Sól
• Bułka tarta do panierki
• 3 jajka
• Olej do smażenia
• 1 ½ szklanki mleka
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy. Po zebraniu szumów doprawiamy Vegetą.
2. Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cebule obieramy i kroimy na 4 części.
4. Jedną kajzerkę moczymy w 1/2 szk. mleku, następnie odciskamy.
5. Wszystkie te składniki mielimy maszynką do mielenia mięsa, wbijamy jajko.
6. Masę mięsną doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Chwilę wyrabiamy mieszając składniki.
7. Bułki kroimy na połowę, z każdej połówki wybieramy cały środek tak żeby powstał nam otwór.
8. Bułki nadziewamy farszem mięsnym.
9. Moczymy w mleku, ale tylko sekundę żeby nie były bardzo mokre.
10. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
11. Gotowe, smacznego.