Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance

Znalazłam w starych przepisach pomysł na sos do makaronu .Nie jest specjalnie odkrywczy. Felerem jest wykorzystanie ,, kostki bulionowej” – ale czasem jak mus to mus.

Nie będę udawać, że nie korzystam w awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów.
Dziś miałam urwanie głowy od rana – obiad z wczorajszych ,, resztek” ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam tym razem z ryżem – syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ).
Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda 🙂

Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski.

Czas : 45 minut

Składniki : spaghetti na 4 porcje)

0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowina mieszana z drobiem)
przecier pomidorowy (ok. 5 dag)
3 łyżki oleju (jak kto lubi to oliwy)
sól
pieprz mielony
papryka mielona
½ łyżeczki miodu
oregano
tymianek
bazylia
2 ząbki czosnku
1 kostka mięsna Knorra (,,Kostka do mięs ze słodką papryką” – lub inna mięsna)
przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ” (Kamis)
1 szklanka słodkiej śmietanki
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku

Na głębokiej rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano, rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać kostkę mięsną i gotować ok. 30 minut. Dodać przecier pomidorowy, roztarty czosnek. Doprawić pieprzem, miodem, przyprawą ,,Suszone pomidory ” i ziołami do smaku. Dodać śmietankę. Dusić jeszcze 10 minut.

W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron. Odcedzić.

Wrzucić makaron do sosu, wymieszać i poczekać by wchłonął częściowo sos.

Posypać usiekanym szczypiorkiem ( drobnym )

Prawdziwy sos mięsny do makaronu powinien gotować się bardzo- bardzo długo, nawet 2- 4 godzin – to jest taki sos na skróty.

Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się, że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.