Spaghetti z sosem mięsnym na śmietance
Znalazłam w starych przepisach pomysł na sos do makaronu .Nie jest specjalnie odkrywczy. Felerem jest wykorzystanie ,, kostki bulionowej” – ale czasem jak mus to mus.
Nie będę udawać, że nie korzystam w awaryjnych sytuacjach z gotowców albo pół produktów.
Dziś miałam urwanie głowy od rana – obiad z wczorajszych ,, resztek” ( po prostu podgrzałam wczorajszą rybę w sosie i podałam tym razem z ryżem – syn rano wyjechał , a na nas dwie starczyło wczorajszych pozostałości ).
Wstawiam więc archiwalny pomysł bo może się komuś przyda 🙂
Taki prościutki sos .Szybki .Zupełnie nie włoski.
Czas : 45 minut
Składniki : spaghetti na 4 porcje)
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowina mieszana z drobiem)
przecier pomidorowy (ok. 5 dag)
3 łyżki oleju (jak kto lubi to oliwy)
sól
pieprz mielony
papryka mielona
½ łyżeczki miodu
oregano
tymianek
bazylia
2 ząbki czosnku
1 kostka mięsna Knorra (,,Kostka do mięs ze słodką papryką” – lub inna mięsna)
przyprawa ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ” (Kamis)
1 szklanka słodkiej śmietanki
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki pokrojonego drobnego szczypiorku
Na głębokiej rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano, rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać kostkę mięsną i gotować ok. 30 minut. Dodać przecier pomidorowy, roztarty czosnek. Doprawić pieprzem, miodem, przyprawą ,,Suszone pomidory ” i ziołami do smaku. Dodać śmietankę. Dusić jeszcze 10 minut.
W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron. Odcedzić.
Wrzucić makaron do sosu, wymieszać i poczekać by wchłonął częściowo sos.
Posypać usiekanym szczypiorkiem ( drobnym )
Prawdziwy sos mięsny do makaronu powinien gotować się bardzo- bardzo długo, nawet 2- 4 godzin – to jest taki sos na skróty.
Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się, że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak.