Kruche ciasto z czarną porzeczką i migdałową kruszonką
Kolejne ciacho na niedzielę z wykorzystaniem sezonowych owoców, tym razem czarnej porzeczki. Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto to wykorzystać. Po drugi kawałek możesz sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Kruchy spód, orzeźwiająca słodko-kwaśna warstwa owocowa, migdałowa kruszonka, czegóż chcieć więcej? Idealne do popołudniowej kawy, polecam!
Składniki na spód ciasta:
200 g mąki orkiszowej jasnej
100 g masła
2 żółtka
2 łyżki ksylitolu/cukru pudru
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nałożenie:
400 g czarnej porzeczki
2 łyżki bułki tartej
Składniki na kruszonkę:
70 g mielonych migdałów
40 g mąki orkiszowej jasnej
50 g masła
3 łyżki ksylitolu/cukru
Przygotowanie:
mąkę z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki zagnieść łopatką w misie robota. Gdy powstanie kruszonka dodać żółtka i mieszać, aż ciasto zlepi się w kulę. Gdy za długo ciasto się nie zlepia dodać łyżkę zimnej wody. Można to zrobić rozcierając mąkę z masłem w palcach. Wyłożyć ciastem foremkę wysmarowaną masłem o wielkości 20×20 cm. Odstawić do lodówki. Po 30 minutach podpiec w piekarniku przez 20 minut w 180*C
porzeczki umyć, oberwać z ogonków, osuszyć
z mielonych migdałów, mąki i pokrojonego masła zagnieść kruszonkę. Owinąć w folię i umieścić w lodówce
na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika) wysypać bułkę tartę i rozłożyć owoce. Na górę równomiernie rozsypać kruszonkę
piec w 180*C 30 minut
przed podaniem posypać cukrem pudrem
1 Komentarz