Ciasto Zorza Wiśniowa
Ciasto na spodzie kruchym z dodatkiem kuleczek z wiśniami i delikatną masą jogurtową.
Forma 33 cm x 24 cm
Składniki na ciasto:
• ½ kg mąki pszennej
• 200 g śmietany kwaśnej 18%
• 250 g margaryny
• 6 żółtek
• 1 szklanka cukru pudru
• ½ łyżeczki amoniaku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 szt. wiśni z kompotu drylowanych
• 2 łyżki kakao
Składniki na masę:
• 800 g jogurtu naturalnego
• 2 galaretki żółte
Dodatkowo:
• 1 słoik powideł
• 3 batony Grześki
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę wbijamy żółtka, wsypujemy cukier puder, amoniak, proszek do pieczenia oraz wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, smarujemy powidłami. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, wyrabiamy i robimy 20 małych kuleczek umieszczając w środku każdej kuleczki wisienkę. Kuleczki układamy na powidłach. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 °C.
2. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy do lekkiego stężenia i miksujemy razem z jogurtami.
3. Masę jogurtową wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto.
4. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi batonami Grześkami.
5. Ciasto chłodzimy w lodówce 2 godziny.
6. Smacznego.