Pomidory suszone w oleju z ziołami na zimę. Domowe przetwory.
Pomidory suszone bardzo lubimy i często je wykorzystuję w swojej kuchni. Staram się co roku zaopatrzyć moją spiżarnię choć w kilka domowych słoiczków tych smakołyków. Do swojej produkcji suszonych pomidorów wykorzystuję pomidorki z ogrodu i szklarni. Staram się aby były to odmiany mięsiste o zwartym miąższu, jak na przykład lima. Ale kiedy te słabo wzejdą wykorzystuję także inne pomidory nawet malinowe, czy koktajlowe. W sumie nie ma to znaczenia po jaką odmianę sięgniemy. Po prostu pomidor, który ma więcej miąższu, a co za tym idzie więcej soku, będzie się dłużej suszył. W smaku każdy gatunek pomidora będzie równie pyszny.
Ja swoje pomidorki suszę najczęściej w suszarce elektrycznej. Kiedy mam ich więcej w piekarniku. Najlepiej było by je suszyć na słońcu, ale nie zawsze ono świeci, wtedy gdybyśmy tego chcieli.