Jesienna owsianka z karmelizowaną gruszką

Jesienna owsianka z karmelizowaną gruszką

Jesienna owsianka z karmelizowaną gruszką

Do jesiennej owsianki koniecznie dorzuć sezonowe owoce – gruszki. Pyszny, zdrowy owoc, a po skarmelizowaniu to już prawdziwy cymes. Takie śniadanie wprowadzi Cię w doskonały nastrój i nasyci na długie godziny.
Owsianka praktycznie przygotowuje się sama. Wystarczy płatki wieczorem zalać wrzątkiem i
śniadano gotowe.
Tak, tak płatków owsianych nie gotujemy, ponieważ rozgotowana breja działa jak cukier prosty (to trochę tak jak z rozgotowanym ryżem, czy makaronem, zwiększa się IG).

Dodatek wody i zalanie płatków zapobiegnie temu, że “zabiorą” nam wodę z organizmu.

Pamiętaj również o dodaniu do płatków soku z cytryny, zapobiegnie to szkodliwemu działaniu kwasu fitynowego.

Składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki płatków owsianych
2 niepełne szklanki wrzątku
2 gruszki
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka miodu
cynamon – opcjonalnie

Przygotowanie:
odmierz potrzebną ilość płatków ( u mnie zmieszane owsiane z orkiszowymi), zalej wrzątkiem. Przykryj rondelek i odstaw do napęcznienia na całą noc
gruszki obierz, następnie pokrój na około 5 mm plastry
na patelni rozgrzej masło, dodaj miód i ułóż plastry gruszki. Posyp cynamonem. Po kilku minutach przełóż gruszki na drugą stronę i smaż do zrumienienia. Do przewracania plastrów gruszek użyj łopatki, nie widelca, bo się rozlecą
podgrzej płatki owsiane, dodaj sok z cytryny. Rozłóż do miseczek, dodaj skarmelizowane gruszki. Możesz dodatkowo posypać dowolnymi pestkami lub orzechami

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.