Tort podwójnie czekoladowy z bezą

Tort podwójnie czekoladowy z bezą

Tort podwójnie czekoladowy z bezą

Tort urodzinowy

Dopiero dzisiaj udało mi się ogarnąć jakiś tort, bo wcześniej czekałam na piekarnik.
Tort podwójnie czekoladowy – z dwiema różnymi masami czekoladowymi – jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz dwóch biszkoptów – jasnego i ciemnego z kakao, przełożonych masami. Dodatkowo pod masą z białej czekolady znajduje się dżem malinowy, dla przełamania słodkiego smaku. Tort petarda! Smakuje genialnie, ale jest dość pracochłonny – trzeba upiec dwa biszkopty, przygotować dwie masy, no i beza, której suszenie trwa 90 minut. Jednak na specjalne okazje, gdy potrzebujemy wyjątkowego ciasta, warto się trochę pomęczyć…

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.