Kotlety Mielone muffiny
Danie z mięsa mielonego, wieprzowego przygotowane w foremkach do muffinek z warzywno serowym farszem.
12 porcji
45 minut czas przygotowania
Składniki:
• 60 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• Jajko
• Sól
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 2 ogórki kiszone
• Mozzarella
• 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
2. Robimy małe kulki, rozpłaszczamy i układamy w formie do muffin, w środku robimy otwór najlepiej kieliszkiem.
3. Mozzarella kroimy na 12 cienkich plasterków i umieszczamy w każdym otworze mięsa.
4. Papryki oraz ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na serze.
5. Wierzch muf fin posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut
w 180 °C.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.