Gulasz pachnący grzybami
Bardzo syty gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem aromatycznych leśnych grzybów, dla wzmocnienia smaku można dodać kiełbasę.
60 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 1 szynka wieprzowa
• 2 laski kiełbasy podwawelskiej
• 1 cebula
• 15 dag grzybów suszonych
• 6 szt. ogórków kiszonych
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 opakowanie sosu do pieczeni ciemnego
• Szczypta chili
• Sól
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Podlewamy woda i gotujemy do miękkości około 40 minut.
2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę, namoczone wcześniej grzyby oraz pokrojone w kostkę ogórki. Gotujemy 20 minut.
3. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i sos do pieczeni rozrobiony w małej ilości wody. Doprawiamy chili i solą.Łączy z mięsem.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.