Rolada wiśniowa wg siostry Anastazji

Rolada wiśniowa wg siostry Anastazji

Rolada wiśniowa wg siostry Anastazji

Przepis na pyszną roladę wiśniową wg ulepszonego przepisu siostry Anastazji

Dziś rolada wiśniowa, bardzo łatwa, robiłam ją może 25 minut. W oryginalnym przepisie są wiśnie ja jednak wykorzystałam dżem wiśniowy jako zamiennik. Ciasto inspirowane jest przepisem pochodzącym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji, jednak trochę zmienionym i mam nadzieję że ulepszonym, ponieważ użyłam o połowę mniej cukru.

Składniki:
na biszkopt
4 białka
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem
dżem wiśniowy
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru
0,5 l śmietany 30 %

Wykonanie:
Z podanych składników zrobić biszkopt. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia wylać na nią ciasto i upiec w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu zawinąć w roladę za pomocą ściereczki kuchennej i odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodając zimną jeszcze płynną żelatynę. Rozwinąć ciasto z rulonu i opcjonalnie nawilżyć go przegotowaną wodą, śmietanę wyłożyć na biszkopt, na jednym brzegu ciasta ułożyć pasek z dżemu wiśniowego, zwinąć roladę.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.