Czerwona kapusta duszona z suszonymi śliwkami
Czerwona kapusta (modro kapusta) to tradycyjny dodatek do śląskiego obiadu z roladą i oczywiście kluskami śląskimi. Uwielbiam cały zestaw! Czerwona kapusta to również niezastąpiony dodatek do kaczki i gęsi, a właściwie do każdego drugiego dania. Idealny zimowy dodatek!
Na blogu znajdziesz wiele przepisów na czerwoną kapustę, np. duszoną w soku pomarańczowym lub w cydrze.
Dzisiejszą kapustę przygotowałam tradycyjnie z jabłkiem i goździkami oraz dodatkiem pozostałych po świętach suszonych śliwek. Spróbuj, może i Tobie posmakuje.)
Składniki:
1 mała główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 duże jabłko
10-12 suszonych śliwek
sól, pieprz
5 goździków
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka smalcu/masła klarowanego
1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
kapustę obierz ze zwiędłych liści, podziel na ćwiartki i poszatkuj
w garnku, w którym będziesz dusić kapustę rozpuść masło i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj przygotowaną kapustę, pokrojone na plasterki (wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych) jabłko, przyprawy, podlej wodą i duś około 25 minut do miękkości
pod koniec duszenia dodaj pokrojone na paseczki śliwki i ocet
podawaj na ciepło