Rolada biszkoptowa z jabłkami
Rolada biszkoptowa z jabłkami to chyba najprostsze ciasto jakie piekłam. Ma rzeszę wielbicieli i na pewno zaspokoi apetyt na coś słodkiego bez specjalnych wyrzutów sumienia. Bez grama tłuszczu, a jednak łakoć!
Dzięki zwinięciu biszkoptu w roladę prezentuje się całkiem nieźle:)
Składniki:
4 jabłka
4 jajka
120 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 -3 łyżki cukru/ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki wody
Przygotowanie:
jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Przesypać cynamonem odstawić
jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel. Na końcu dodać 2 łyżki wody. W 3 ratach przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę
jabłka rozsypać równomiernie na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Na jabłka wyłożyć ubite jajka i wyrównać
piec w 180*C 25 minut
upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę kuchenną wysypaną cukem pudrem. Zdjąć delikatnie papier, a roladę zwinąć razem ze ściereczką i pozostawić do przestudzenia
przed podaniem posypać cukrem pudrem
1 Komentarz