Klopsiki cielęce w sosie pomidorowym
Klopsiki cielęce są delikatne, mięciutkie i puszyste. Zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym zachwycą nie tylko najmłodszych, wiadomo cielęcina jest genialna w smaku.
To najzdrowsze z czerwonych mięs, ma najmniej tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Idealne dla małych dzieci i osób mających problemy z niskim poziomem hemoglobiny (jest bogate w witaminę B12). To również cenne źródło innych minerałów i żelaza.
Jestem pewna, że przygotujesz je jeszcze nie jeden raz.
Składniki:
500 g cielęcej karkówki lub mięsa z udźca
1 mała cebula
sól, pieprz
1 jajko
1 kajzerka
2 łyżki mąki
mleko do namoczenia bułki
masło klarowane
bulion
przecier pomidorowy
śmietana
Przygotowanie:
bułeczkę namoczyć w mleku. Gdy zmięknie przełożyć na sitko, odcisnąć z nadmiaru płynu
mięso zmielić. dodać do mielenia przygotowaną kajzerkę i cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, wbić jako i dokładnie wyrobić
nabierać porcję mięsa łyżeczką i formować kulki. Obtaczać w mące
uformowane klopsiki układać na patelni z rozgrzanym masłem i delikatnie obsmażyć. Nawet ich nie rumieniłam
na patelnię z klopsikami wlać bulion, przykryć pokrywką i dusić około 15-20 minut
dodać przecier pomidorowy i zagotować. Na koniec zaprawić zahartowaną śmietaną