Karkówka po diabelsku
Takie danie możemy podać na święta, niedzielny obiad, różne uroczystości. Danie jest z mięsem z karkówki wieprzowej z warzywami w pysznym sosie.
Składniki:
• ½ kg karkówki
• 2 papryki czerwona
• Cebula
• ½ kg pieczarek
• 4 ogórki kiszone
• Mąka do panierki
• Olej do smażenia
• Przyprawa do karkówki
• Sól
• Pieprz
Składniki na sos:
• ½ szk. wody
• 200 g przecieru pomidorowego
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżka octu jabłkowego
• Szczypta czosnku
• 1 łyżeczka cukru
• Papryka ostra
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w małe plastry, lekko rozbijamy. Doprawiamy przyprawą do karkówki oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Cebule obieramy drobno kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz w małe paseczki papryki i ogórki pokrojone w pół plasterki. Doprawiamy perzem oraz solą. Kiedy warzywa są już miękkie wykładamy na mięso.
3. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem ze sobą w misce i polewamy warzywa.
4. Zapiekamy 50 minut w 180°C
5. Gotowe.
6. Smacznego.