Sernik z pierzynką łaciatą
Bardzo smaczny sernik pieczony z wiśniami, przykryte oraz ze spodem zrobionym z ciasta typu zebra.
Forma 24 cm x 24 cm
60 minut
20 porcji
Składniki na ciasto:
• 8 łyżek maki pszennej
• 4 jajka
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki oleju
• ½ szk. mleka
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka kakao
Składniki na masę serową:
• 1 kg sera twarogowego
• 5 jajek
• 1 szk. śmietany 30%
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1 szk. cukru
• 1 słoik wiśni drylowanych
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy mikserem, wsypujemy cukier, stopniowo dodajemy żółtka, wlewamy olej oraz mleko.
2. Mąkę mieszamy z proszek do pieczenia i dodajemy partiami do ciasta.
3. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej połowy wsypujemy kakao i łyżką mieszamy.
4. Połowę ciasta białego wylewamy na dno tortownicy na przemian z połową cista ciemnego. Podpiekamy w rozgrzanym piekarniku 10 minut.
5. Serek twarogowy miksujemy mikserem razem z jajkami, śmietaną budyniem w proszku oraz cukrem.
6. Na podpieczone ciasto układamy połowę wiśni.
7. Następnie wylewamy masę twarogową i układamy pozostałe wiśnie.
8. Podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C.
9. Wyjmujemy ciasto i wlewamy pozostałe ciasto białe na przemian z ciastem ciemnym.
10. Ponownie pieczemy 30 minut w 180 °C.
11. Ciasto po upieczeniu studzimy.
12. Gotowe.
13. Smacznego.