Sałatka Mimoza

Sałatka Mimoza

Sałatka Mimoza

Sałatka, która idealnie wpasuje się w Wielkanocny stół, jednak sprawdzi się też na innych przyjęciach. Ma dość nietypowy smak ze względu na ciekawe połączenie składników – nie zmienia to faktu, że jest smaczna.
Robiłam ją już z czerwonym łososiem i tuńczykiem. Stwierdzam, że zdecydowanie najlepiej sprawdza się różowy łosoś.
Nie jest skomplikowana i nie zabiera wiele czasu na przygotowanie.

Składniki:
1 cebula
1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżką octu
8 jajek ugotowanych na twardo
200 g żółtego sera
puszka (213 g) łososia różowego w oleju (czerwony ma zbyt intensywny smak)
kilka łyżek majonezu
50 g zamrożonego masła
sól, świeżo mielony pieprz; do smaku

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zalej wrzątkiem z octem. Odstaw.
Ugotowane na twardo jajka obierz, a następnie oddziel białka od żółtek.

Układaj warstwowo w misce najpierw białka starte na tarce jarzynowej, potem starty ser żółty, posmaruj warstwą majonezu.

Następnie ułóż warstwę odcedzonego i rozdrobnionego łososia, na niej odcedzoną cebulę i starte na drobnej tarce jarzynowej masło.

Posmaruj warstwą majonezu, a na wierzch zetrzyj na drobnej tarce żółtka jajek. Schłódź przez minimum 2 – 3 godziny.

*Warstwy z białkiem i majonezem posypuj solą i pieprzem.

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.