Sernik wielkanocny
Sernik na bitej śmietanie – delikatny i puszysty
Sernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto.
Spód sernika to zmielone herbatniki z dodatkiem masła oraz piany z białka, dzięki temu oszczędzamy czas i mamy mniej pracy niż przy cieście kruchym.
Do masy serowej poza bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu sernik jest tak delikatny i leciutki jak obłoczek, że dosłownie rozpływa się w ustach. Taki sernik na pianie podczas pieczenia dość sporo wyrośnie, jednak podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości.
Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę z białej czekolady. Natomiast ja postawiłam na bardziej oryginalne rozwiązanie – krem mleczno-orzechowy z solą himalajską, który dodaje ciekawego akcentu i świetnie współgra ze smakiem sernika.