Zapiekane polędwiczki
Polędwiczki wieprzowe zapiekane z warzywami w ulubionym sosie wszystkich dzieci oraz dorosłych.
50 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• ½ kg ziemniaków
• 1 cebula
• 1 opakowanie mini marchewek
• 1 brokuł
• 1 papryka
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu
• 15 dag sera żółtego
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
• Pieprz
• Mąka do panierki
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry, lekko rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. Panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Doprawiamy sola oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.
3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mini marchewki, brokuł pokrojony na małe różyczki oraz pokrojoną w drobne paseczki paprykę.
4. Na upieczone ziemniaki wykładamy mięso, następnie warzywa.
5. Ketchup mieszamy z majonezem i smarujemy sosem warzywa.
6. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
7. Zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
8. Gotowe.
9. Smacznego.