Meksykańska Lazania
Inna niż wszystkie lazania, przekładana mięsem, różnym warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego oraz beszamel. Zapiekankę pieczemy w piekarniku.
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• Olej do smażenia
• 1 szk. bulionu
• 400 g pomidorów krojonych z ziołami
• 100 g przecieru pomidorowego
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 4 ogórki konserwowe
• 1 puszka fasoli czerwonej
• 12 płatów Lasagne
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 szk. mleka
• 10 dag sera żółtego
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• Pieprz
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka bazylii
Sposób przygotowania:
1. Cebule, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem.
2. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą.
3. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę. Dziesięć minut gotujemy.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron, sos mięsny, makaron, sos mięsny i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.
5. Pozostał nam do zrobienia sos beszamel. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną, stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Gotujemy do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
6. Sosem polewamy zapiekankę.
7. Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180°C
8. Gotowe. Smacznego