Galareta z giczy cielęcej
Galareta z giczy cielęcej to nr. 1 wśród wszystkich mięsnych galaret. Najbogatsze źródło naturalnego kolagenu, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Mięso jest stosunkowo chude i lekkostrawne.
Wywar ugotowany na kościach cielęcych ma wiele wartości zdrowotnych. To idealne remedium na problemy kostno-stawowe, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwzapalne wzmacniając układ immunologiczny oraz właściwości przeciwnowotworowe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Galareta nie wymaga dodatku żelatyny, bo ścina się sama. Jest również delikatniejsza w smaku od tradycyjnej z nóżek wieprzowych i dużo mniej kaloryczna.
Składniki:
1-2 gicze cielęce (przerąbane)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4-5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz
czosnek
Przygotowanie:
oczyszczoną gicz cielęcą, przerąbaną na pół (by w czasie gotowania uwolnić szpik kostny) zalać wodą, w ilości, by tylko przykryć mięso. Dodać sól, ziele angielskie, listki laurowe i gotować 1,5 godziny
dodać obrane warzywa i gotować do momentu, aż mięso będzie odchodzić od kości. Miękkie wyjąć z wywaru, ostudzić i drobno pokroić
marchew odłożyć do dekoracji, resztę warzyw usunąć, wywar przecedzić przez sito i dodać roztarty ząbek czosneku
w miseczkach/salaterkach ułożyć na dnie pokrojoną w plaserki marchew, rozdrobnione mięso i zalać wywarem. Odstawić do lodówki, do stężenia galarety
podawać z cytryną lub octem jabłkowym