Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście

Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście

Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście

Nie ma nic lepszego jak delikatne polędwiczki zanurzone w młodej kapuście.

10 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• Polędwiczka wieprzowa
• 1 cebula
• 1 główka kapusty młodej
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 10 dag boczku wędzonego
• Olej do smażenia
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
• 1 łyżka Vegety
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżeczka cukru
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smaży z obu stron na rozgrzany oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę. Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody .Chwilę gotujemy.
3. Kapustę wykładamy na usmażone polędwiczki.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.