Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście
Nie ma nic lepszego jak delikatne polędwiczki zanurzone w młodej kapuście.
10 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• Polędwiczka wieprzowa
• 1 cebula
• 1 główka kapusty młodej
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 10 dag boczku wędzonego
• Olej do smażenia
• 1 łyżka mąki pszennej
• 2 jajka
• Bułka tarta do panierki
• 1 łyżka Vegety
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżeczka cukru
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku, ponownie w bułce tartej i smaży z obu stron na rozgrzany oleju. Usmażone mięso układamy w naczyniu.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę. Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody .Chwilę gotujemy.
3. Kapustę wykładamy na usmażone polędwiczki.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.