Marynowane pomidorki
Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie, warto przygotować na zimę do spiżarki jako dodatek do różnych dań.
3 słoiki 0,50 l
20 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg pomidorów koktajlowych
• 1 cebula
• 6 ząbków czosnku
Składnik na zalewę:
• 4 szk. wody
• 1 szk. octu 10%
• 1 szk. cukru
• 1 łyżeczka soli
• 6 ziaren pieprzu
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 1 łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy na plasterki a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.
2. Pomidory myjemy, osuszamy i również układamy w słoikach.
3. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy do chwili zagotowania.
4. Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.
5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
7. Gotowe, smacznego.