Ogórki z czosnkiem

Ogórki Z Czosnkiem

Ogórki z czosnkiem

Ogórki z czosnkiem to doskonały dodatek do mięsa, bardzo prosty sposób przygotowania. Czosnek w polskiej kuchni uznaje się za jeden najsilniejszy antybiotyk, dodaje walory smakowe a ogórki z czosnkiem są idealne.

10 porcji
20 minut czas przygotowania

Składniki:
· 10 kg ogórków
· 12 ząbków czosnku
· 2 szk. cukru
· 3 szk. octu
· 2 łyżka soli
· 2 szk. oleju

Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.
2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
3. Wszystkie składniki: ogórki, czosnek, cukier, ocet, sól, olej, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny żeby puściły sok.
4. Po 2 godz. przekładamy ogórki wraz z zalewą do słoików i szczelnie zakręcamy.
5. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
6. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
8. Gotowe, smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.