Schab w sosie pieczeniowym z pieczarkami
Świetny pomysł na obiad. Schab pieczony w sosie własnym, mięciutkie, delikatne mięso w aromatycznym sosie. Danie podany z pieczarkami, wszystko przyrządzisz prosto i co najważniejsze smacznie.
8 porcji
60 minut
Składniki:
• 1 kg schabu
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki oleju
• 2 łyżki papryki słodkiej
• Sól
• Pieprz
• 1 kg pieczarek
• 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy w krążki a czosnek drobno siekamy, przekładamy do mięsa, wlewamy olej i odstawiamy na dwie godziny.
2. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do brytfanny i pieczemy do miękkości. Gdy mięso się trochę zarumieni podlewamy jedną szklanką wody i wsypujemy papryką słodką, gotujemy pod przykrycie około godziny.
3. Następnie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu a sos przelewamy przez sitko do garnka. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i pięć minut gotujemy. Sosem polewamy mięso.
4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą, Usmażone grzyby układamy obok mięsa.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.