Ryba po chińsku

Ryba po chińsku

Ryba po chińsku

Kiedy znudziła się wam tradycyjnie smażona ryba, zachęcam do przygotowania ryby po chińsku. Ryba z warzywami w aromatycznym sosem, podana z ryżem to idealna propozycja na piątkowy obiad. Posmakujesz, nie pożałujesz.

30 minut czas przygotowania
6 porcji

Składniki:
• ½ kg filetów rybnych
• 1 cebula
• 5 dag grzybów MUN
• Mąka pszenna do panierki
• 1 papryka chili
• 2 cm korzenia Imbiru
• 2 ząbki czosnku
• 2 marchewki
• 2 jajka całe
• Olej do smażenia
• 1 papryka czerwona
• 1/3 główki kapusty pekińskiej
• 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka octu ryżowego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• Sól

Sposób przygotowania:
1. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
2. Rybę dzielimy na małe kawałki, solimy wlewamy jedną łyżkę sosu sojowego, mieszamy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
3. Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodajemy obraną z nasion i pokrojoną w plasterki papryczkę Chili. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w słupki marchewki, obraną z nasion i pokrojoną w małe paseczki paprykę i pokrojone w paseczki wcześnie namoczone grzyby MUN.
4. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską, podlewamy jedną szklanką wody i doprawiamy solą, curry, pozostałym sosem sojowym, miodem, octem ryżowym i zagęszczamy skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z rybą.
5. Danie gotowe, podajemy z ryżem.
6. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.