Pączki mięciutkie i puszyste – tradycyjny przepis ze starego zeszytu
Pączki mięciutkie i puszyste, z jasną obwódką wkoło wyglądają jak z cukierni, a smakują jeszcze lepiej. Ten tradycyjny przepis znaleziony w starym zeszycie mojej mamy, która z kolei przepisała go z książki kucharskiej Kuchnia Polska z lat 70. jest niezawodny – o ile wykażecie się cierpliwością do ciasta drożdżowego. Najpierw trzeba czekać, aż zaczyn ładnie wyrośnie – jak powinien wyglądać zobaczycie na filmie. Jeśli zaczyn będzie niewyrośnięty to i ciasto potem nie napęcznieje. Potem trzeba dokładnie ubić jajka – jak na biszkopt – następnie długo wyrabiać ciasto drożdżowe zarówno przed jak i po wyrośnięciu. Cierpliwość jednak się opłaci, gdyż pączki wychodzą leciutkie jak piórko.
Po nakryciu ich ściereczką i włożeniu do lodówki są również miękkie na drugi dzień. Natomiast jeśli robię pączki z dwóch porcji, czyli z kilograma mąki, zamrażam je po upieczeniu i potem wyjmuję, kiedy nabierze mnie ochota na coś słodkiego.
Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek:
Racuchy drożdżowe jak pączki
Mini pączki bananowe w 15 minut
Mini pączki z serka homogenizowanego
2 komentarze