Zapiekane kotlety z papryką
Szybkie danie obiadowe, które przygotujesz szybko, łatwo, bez stania przy smażeniu. Dania pieczone w piekarniku są zdrowsze i szybsze w wykonaniu, wszystko układamy na blaszce do pieczenia.
16 porcji
50 minut
Składniki na kotlety:
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• ½ kg mięsa mielonego
• 3 łyżki bułki tartej
• 1 jajko
• 50 g mleka
• 2 łyżeczki musztardy
• ¼ łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżka majeranku
Składniki pozostałe:
• ½ kg ziemniaków
• 2 papryki czerwone
• 90 g sera parmezan
• 1 papryczka chili
• 1 łyżeczka soli
• ½ pęczka pietruszki, same liście
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego przekładam ser parmezan, liście pietruszki, jedną łyżeczkę soli oraz umytą, obraną z nasion, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili. Dwie minuty blenduję blenderem. Odstawiam na bok.
2. Ziemniaki obieram, myję, kroję w grubsze plasterki. Papryki myję, osuszam, usuwam nasiona, kroję w paseczki. Warzywa przekładam do miski, dodaję oliwę i wcześniej przygotowaną masę serową. Dokładanie mieszam.
3. Do drugiej miski przekładam mięso mielone, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijam jajko, dodaję musztardę, wlewam mleko, wsypuję bułkę tartą, paprykę słodką, pieprz, sól, majeranek i dokładnie wyrabiam. Z masy mięsnej robię kuleczki.
4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam na przemian warzywa oraz kuleczki mięsne.
5. Piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepis na zapiekane kotlety:
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM
Zapiekane Kotlety Mielone Po Węgiersku
Kotlety Mielone Zapiekane À La Pizza + FILM